top of page
Yazarın fotoğrafıŞef İbrahim Dinç

Hamur Mayalama Sepeti

Ekşi mayalı ekmek yapmak uzun, keyifli ve öğretici bir yolculuktur. Eğer bu yolculuğun başlangıcındaysanız, ekmeğim yeterince kabarmıyor diye endişe etmeyin. Öncelikle ekmeğinizi nasıl bir sepette mayalandırdığınızı gözden geçirin. Sepet kullanmıyor, herhangi bir kapta bekletiyorsanız sepet kullandığınızda ekmeğinizin daha iyi şekil alarak, kabaracağını göreceksiniz. Hamuru dinlendirmek ve şekillendirmek için kullandığımız bambu hamur mayalama sepetlerinin önemi işte burada ortaya çıkmaktadır. Hamur mayalama sepetlerinin neden bu kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Tabii onları kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar olduğunu da bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Mayalama Sepetinin Önemi

Hamurunuzun katlamalarını ve son şekillendirmesini yaptıktan sonra mayalanması için hamur mayalama sepetinize alırsınız. Hamurunuz yaklaşık olarak 17-18 saat boyunca bu sepetin içerisinde kalır. Sepet, ekmeğin en iyi şeklini almasını sağlarken aynı zamanda hamurun fazla nemini de kendine hapseder. Tabii burada bambu tipi bir mayalama sepeti kullanmanız oldukça önemli olacaktır. Ek olarak ekşi mayalı ekmek yaparken ilk denemelerinizi oval tipte olan sepetlerde gerçekleştirmenizi tavsiye ediyoruz. Hem daha kolay şekillendirme yapacak hem de ekmeğinizin daha iyi kabardığını gözlemleyeceksiniz.

Bambu Sepetlerin Temizliği ve Bakımı

Bambu tipi hamur mayalama sepetleri ekolojik ve suya dayanıklı ürünlerdir. Fakat nemli şekilde halde havasız ortamda kalmamaları gerekmektedir. Bu yüzden her kullanımınız sonrasında sepetinizin hiç nem kalmayacak şekilde kuruduğundan emin olun. Bambu mutfak eşyaları ve sepetler bitkiden yapılır. Bu sebeple nemli bıraktığınızda üzerlerinde siyah pamukçuklar oluşabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda temizliğini kolayca yapabilirsiniz. Temizlik esnasında ihtiyaç duyacağınız tek şey temiz bir fırça veya bez olacaktır. Sepetin pamukçuk oluşan yerlerini nemli fırçayla temizleyip bol güneş gören bir yerde bekletin. Havaların soğuk olduğu bir dönemdeysek de fırınınızı 40-50 dereceye ayarlayın ve septeniz tamamen kuruyuncaya kadar bekletin.

Bambu ürün kullanımı bana zor geliyor. Daha pratik kullanıp kolayca temizleyeceğim bir hamur mayalama sepeti arayışı içindeyim diyorsanız plastik mayalama sepetlerini de incelemenizi tavsiye ederiz. En az bambular kadar güzel şekil verirken aynı zamanda kullanım kolaylığı da sağlıyorlar.

Hamurun Sepetten Ayrılma Vakti

Ekşi mayalı ekmek yaparken en önemli aşamalardan biri de hamurun sepetten ayrılarak fırına geçiş aşamasıdır. Hamurun sepete yapışması gibi durumlar hamurun formunu bozacağı için istediğimiz ölçülerde kabaran bir ekmeğimiz olmayabilir. Bu yüzden hamur mayalama sepeti kullanırken hamur mayalama bezi ya da bone kullanmak da faydalı olacaktır.

Sepetten ayrılan hamur artık fırına girmek için hazırdır. Pişirme aşamasında işinizi kolaylaştıracak bu yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.


2 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page