Unların Saklama Koşulları
Unlarla ilgili en merak edilen konuların başında da saklama koşulları geliyor. Tarih boyunca insanlar hep yiyeceklerini uzun süre saklama yöntemleri geliştirmişlerdir. Örneğin, Osmanlı zamanında bozulacak gıdalar, yerin altında saklanıyordu. Günümüz şartlarında ise unların saklama koşullarında unun bileşenleri ve bu bileşenlerin özelliklerine dikkat etmek gerekir. Saklama koşullarına uyulmadığı takdirde özellikle buğdayda doğal olarak bulunan ruşeym kısmı, yağlı bir yapıya sahip olduğu için ekmekte acılaşmaya neden olur. Daha öncesinde sadece elenebiliyorken 1900’lü yılların başında valsli değirmenler ile birlikte rüşeym kısmı ayrılmaya başlamıştır. Ruşeym kısmı alındığı zaman ise un acılaşmaz. Ancak içeriğinde ruşeym olmayan unlar için de belli sürelere riayet etmek gerekir.
Un Nasıl Saklanır
Unutmayın; ruşeym, unların ömrünü kısaltır.
Beyaz unlar endospermden meydana gelirken, tam buğday unlarının içerisinde ayrıca kepek ve rüşeym de bulunur. Dolayısıyla ruşeymin içinde bulunan yağlar, tam buğday ununun ömrünü kısaltır. Bu yüzden içinde ruşeym barındıran tam buğday unlarının raf ömürleri çok kısadır ve satın alındıktan sonra buzdolabında saklanması gerekmektedir.
Taş değirmen unlarının raf ömürleri 2-3 aydır. Buzdolabında bu süre 5-6 aya çıkabilir. Tabii bu durumda maliyetler yükselir. Ev ortamında, serin bir yerde saklamak istiyorsanız size cam kavanozda saklamanızı öneririm. Camın kendi soğukluğu, unu serin tutar. Endüstriyel fırınlarda cam kesinlikle yasaktır. Kırılma riski olduğundan, unların içine cam kırığı gitmemesi adına kullanılmaz. Ancak sizler evlerde makul miktarlarda olduğu için kontrollü biçimde cam kavanozlarda saklayabilirsiniz. Taş değirmen unlarında 2-3 ay olan saklama süresi modern değirmenlerde ise 9-12 aya uzar.
Comentarios