Evde ekmek yapımı nasıl bir duygu anlatın deseler, kelimeler kifayetsiz kalır. Unun ve suyun buluşması ile başlayan macera ve ardından kabarık bir ekmeğe dönüşme mucizesi, beni her daim heyecanlandırmıştır. Düşünsenize, fırının açılmasıyla evin her yerini ekmek kokusu sarıyor. Ev halkı güne mis gibi bir koku ile uyanıyor. İnanın bu mutluluğa paha biçilemez! Birçok insan ise bu kokuyu duyunca “Babaannemin/anneannemin ekmekleri de böyle kokardı.” Tepkisini veriyor. Yüzlerde bir tebessüm, bir tatlı anı, ufak bir özlem ve hikâyeler bırakmak ekmek yapmanın en güzel yanı. Bu paylaşımın arkasından gelen bunun gibi hoş yorumlar da insanı her daim çok mutlu ediyor. Sizler de bu müthiş duyguyu mutlaka deneyimleyin.
Bunu yaparken en leziz ekmekleri sofraya getirmeniz için de size önerilerim olacak:
*Mutlaka her şeyi tartarak ve ölçerek yapın.
*Hamurların derecelerini sürekli ölçün. Sonucun iyi çıkması için bu şart. Belli bir süre sonra tecrübe sahibi olduğunuzda buna gerek duymayacaksınız.
*Asla hamura sonradan un ilave etmeyin. Sonradan eklenen un, hamurun dokusunu bozar. Hamurunuz kıvam kazanır ama gluten tam anlamıyla çözülmediği için piştikten sonra ekmeğiniz ağır olur.
*Evdeki çoğu mikser hamurları ısıttığı için yoğurma işleminin son 2-3 dakikasına el ile devam edin. Böylece hamurunuz ısınmamış olur.
*Hamurlarınızı çok yoğurmayın. Katlama sayısını arttırarak hamurlarınızın kıvamını geliştirebilirsiniz. Kullanmış olduğunuz unun protein değerleri çok önemli. Bunu göz önünde bulundurarak hamurlarınızın yoğurma sürelerini belirleyin.
Ekmeğinizin kabarık olmasını istiyorsanız taşınızı, 1.5 saat önceden fanlı en yüksek derecede ısıtın.
*Altına koymuş olduğunuz metal tepsiye 1 su bardağına yakın kaynar su koymayı unutmayın. Yetersiz buhar, ekmeğin mat bir renkte olmasına neden olur.
*Ev tipi mikserler ile en ideal ölçü 500 gr un kullanılarak yapılandır.
*İyi bir ekmek yapmanın tek yolu, sürekli pratik yapmaktır. Bir işte usta olabilmek için 10.000 saati aşmanız gerekiyor. Bu süre yaklaşık olarak 3-4 yıl demektir.
Commenti