Ekmekler, havanın nemine bağlı olarak ortam ısısında bir haftaya kadar durabilir. Çok sıcak ve nemli havalarda üç gün sonra küflenmeye başlar. Ekmeklerin kurumaması için pamuk beze sararak oda ısısında muhafaza edebilirsiniz.Bakteriler sıcak ortamlarda daha çabuk aktif olurlar. Ekmeğin serin ve kuru ortamda raf ömrü uzar. Ekmek su kaybettikçe dış yüzeyi kurumaya başlar. Bazı kişiler bunu bayat diye nitelendirebilir. Ancak dış kabuk biraz sert olsa da ısıttığınızda yumuşak ve yenilebilir hale gelir. No-Frost buzdolaplarında ekmek biraz hızlı kurur. Kurumayı önlemek için bez ile sebzelik bölümünde saklayabilirsiniz.
Kişisel tercihim dilimleri tek tek streçle sarmak ve üzerine bir kürdan ile birkaç delik açmak. Bu sayede ekmekler kurumaz ve küflenmez. Ekmek kızartma makinesinde ısıtarak keyifle yiyorum. Yaptığım bir deneyde cevizli çavdar ekmeğini streç ile sardıktan sonra buzdolabına koydum ve 2.5 ay sonra baktığımda hala küflenmemişti. Siz de buzdolabında uzun süre ekmeklerinizi saklayabilirsiniz. Bazı kişiler çok ekmek yaparak stokluyorlar ancak unutmayın ki bu bir deneyim işidir. Ne kadar sıklıkla ekmek yaparsanız kendinizi o kadar geliştirirsiniz. Bir ay ekmek yapmamak ciddi bir süre ve sizi bu işten uzaklaştıracaktır. Haftada en az bir kez ekmek yapmak bilginizi taze tutar ve size yeni deneyimler kazandırır.
Bugüne kadar ekmekleri hiç derin dondurucuya atmadım ve önermiyorum. Ancak ekmeklerinizi derin dondurucuya atmak isterseniz 3 ay orada bozulmadan durabilir. Fakat asla bütün olarak derin dondurucuya atmayın. Mutlaka dilim yaparak, streçli bir şekilde saklayın. Aksi takdirde ekmek buzlanma yapar. Ekmek soğuk ile direk temas ettiği takdirde ekmekte epey su olduğu için donma esnasında su moleküllerinin kristalleşme riski vardır. Çözülme esnasında da sululuk meydana getirebilir. Ancak size önerim ekmeklerinizi serin ortamda çok fazla bekletmeden tüketmeniz.
Comments