Evlerimizde bolca vakit geçirdiğimiz bu günlerde neler deneyimlemiyoruz ki? Yeni yemek tarifleri, ekmek yapımı, spor aktiviteleri, hobi çalışmaları, leziz tatlı yapımları… Liste uzar gider.
Kendimizle ilgili yeni arayışlardayken bir yandan da çocuklarımızla neler yapabiliriz düşüncesi her daim bizimle. Evde ekşi mayalı ekmek yapabilmek için önce kendi ekşi mayamızı oluşturmamız gerekiyor.
Gelin bugün hem öğretici hem de onun takip becerisini geliştirecek ekşi maya yapımını birlikte tecrübe edin!
İhtiyaç listesinde neler var dediğinizi duyar gibiyiz. Sadece un ve su ile ortaya çıkaracağınız küçük mucizeniz ekşi maya için hazır mısınız?
Minik Eller Unla Buluşuyor
Ahşap bir kap ya da ağzını kapatabileceğiniz plastik bir kapta 50gr un (Çavdar unu tercih edebilirsiniz. Çavdar unu lif bakımından zengin olduğu için mayanız hem daha hızlı aktif hale gelecek hem de lezzet bakımından daha sağlıklı olacaktır) ve 50 gr ılık içme suyunu (30-32 derece) karıştırarak başlayın. Un ile su tamamen birbirine karıştığında kabı kapatarak 48 saat (2gün) boyunca dinlenmeye bırakın.
Minik eller unla temasını gerçekleştirdiğine göre şimdi sıra gözlem yapmakta. Hazırladığınız ekşi mayanın geliştiğini gözlemleyebilmeniz için kabın üzerine ekşi mayanın hizasından kalemle bir çizgi çizebilirsiniz.
Ekşi Maya Yapımı
Ekşi Maya Büyüyor
Bu 48 saat hem siz hem de çocuğunuz için heyecanlı bir bekleyiş olacak. Ekşi mayanızın çizmiş olduğunuz hizayı geçtiğini görecek aynı zamanda içinde minik kabarcıklar oluştuğunu fark edeceksiniz.
Şaşkın ve meraklı bakışlarla kabarcıkların nasıl oluştuğu sorusuna vereceğiniz cevap için önceden hazırlanmanızı tavsiye ediyoruz.
Ufak bir ip ucu isterseniz en basit haliyle anlatalım. Ekşi mayanın içindeki gözle göremeyeceğimiz bakteriler un ve unun içindeki besinleri tüketerek bu kabarcıkları çıkarıp büyüyorlar.
48 saatin sonunda mayamız hazır hale geldi. Şimdi bu güzel maya ile evde yapacağınız ekşi mayalı ekmeğinizin yaratacağı asıl şaşkınlık için hazır mısınız? Ekmeğimizi nasıl yapacağız diyorsanız linkteki yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. https://ekmekkursu.com/eksi-maya-ekmek-yapimi/
Siz beslediniz siz üreteceksiniz! Bundan daha kıymetli ne olabilir ki?
Tabii ekşi mayanızın üreticisi minik kahramanınıza, yaptığınız ekmeğin onun hazırladığı ekşi maya ile gerçekleştiğini söylemeyi unutmayın. Bu güzel ekmeğe verdiği katkı için biz de onu tebrik ediyoruz.
コメント