En çok merak konusu olan konulardan biri de buhardır. Buharın nasıl ve ne şekilde verileceği hep tartışılır. Ev ekmekçileri için buhar hep bir problem olmuştur. Aslında basit yöntemlerle, buharlı fırın olmadan parlak ve hacimli bir ekmeği kolaylıkla pişirebilirsiniz. Buhar; ekmeğin genleşmesini sağlar, kabuğuna çok güzel renk ve parlaklık verir. Buhar sayesinde hamur kurumadan genleşir. Kabuk geç oluşacağı için de hamur rahat bir şekilde kabarır. İyi bir buhar sayesinde hamurun yüzeyinde oluşan nemlilik, enzimlerin hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır.
Fırında Buhar Olmazsa Ekmek Mat Olur
Nişasta basit şekere dönüştüğü için şeker sayesinde hamur renk alır. Fırın sütlaç gibi düşünebilirsiniz. Buhar verilmeyen ekmekte yüzey çok hızlı ısınır ve kabuk hızlı oluştuğu için hamur gereken hacmi alamaz. Çünkü hamurun yüzeyinde nem olmazsa kurur ve kabuk bağlar. Buharsız pişen ekmekler hacimsiz, renksiz ve mat olur. Buhar vermek için ankastre fırınların en altına metal tepsi yerleştirin. Ekmeği fırına attıktan sonra bir su bardağı kaynar suyu tepsiye boşaltın. Bu işlemi su ısıtıcısı veya çaydanlık ile yapabilirsiniz. Güvenli bir şekilde yapmaya özen gösterin ki eliniz yanmasın. Ekmeğinizi yumuşak kabuklu seviyorsanız, su miktarını biraz daha artırabilirsiniz.
Pişirmede iki ana kuralımız var. İlki; sıcaklık ve ikincisi buhar.
Doğru buharı ve ısıyı yakalamak için fırın taşını orta bölümün bir altına yerleştirin. Rezistansa yakın koymazsanız üstü yanmaz. Fırın minimum 1,30 saat ısındıktan sonra ekmeği pişirin. Çok buhar iyi anlamına gelmez, yeteri miktarda buhar kullanmak gerekir. Ekmeğinizin daha çıtır ve kalın kabuklu olmasını istiyorsanız pişirme işleminin ikinci yarısını fan ayarında yapabilirsiniz. Böylelikle fazla nem uçar, ekmeğiniz çıtır ve kalın kabuklu olur. Unutmayın ekmeğin kabarması ilk 10-15 dakika içinde gerçekleşir. O yüzden ilk ısı ve buhar çok önemlidir.
Comments