İlk mayasız ekmeğin 9000 yıl önce yapıldığını tarihi kayıtlardan biliyoruz. MÖ 3500’lü yıllarda ise antik Mısırlılar ilk ekşi mayalı ekmeği yaptılar. Binlerce yıldır insan diyetinin ayrılmaz bir parçası olan ekşi mayalı özellikle kara buğday ekmeği,dünyada en çok tüketilen gıdalardan biridir. Dünya üzerinde ortalama ekmek tüketimi kişi başına yaklaşık 33-41 kg/yıl’dır. Ekmek yapılışı ise bin yıldan günümüze dek geçen sürede ciddi bir değişim göstermiştir. Zaman içerisinde düz (flat) yapılı ekmekten gazlı dokuya sahip ekmeğe geçildiği görülmektedir.
Diğer yandan çavdar ekmeği,tam buğday ekmeği, ekşi mayalı ekmek , Zeytinli ekmek … türü tadı ne ve nasıl olursa olsun neşeli sofralarımızın,dini törenlerimizin,en mutlu günlerimizin de başrolü ekmek… Düşünce öpüp başımıza koyacağımız kadar kutsal , çalışırken ekmek parası diyeceğimiz kadar temel besin kaynağımız….
Ekmek Mayası
Ekmek mayası , ilk kez 1850’de Viyana’da kullanıldığı , o günden günümüze kadar ekmek yapımının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Hala evlerimizde, ekmek yaparken köylerimizde ve ekmek fırınlarının tamamında ve ekşi mayalı ekmek kurslarında en eski yöntem olarak ekşi maya kullanılmaktadır.
İçerisinde alkol mayaları, süt ve sirke asidi bakterileri barındırdığı ve bu yüzden de tadı ekşi olduğu için ekşi maya denmektedir. 18. yy’a kadar ekmek hamurunun hazırlanmasında kullanılan ekşi hamur ilk maya preparatı olarak değerlendirilebilir.
Ekşi mayayı, karabuğday, çavdar ve özellikle siyez unu ile birleştiğinde hücreleri yenileyici ve sağlıklı bir ekmek bağlayıcısı olarak düşünebiliriz. Siyez unu ve siyez ünlü ekşi mayalı ekmek bakliyatlarda bulunan ve emilimi zorlaştıran asitler içerisinde bulunmadığı için. mideyi rahatlatır, sindirim sistemini korur. İçerisinde bolca bulunan B vitaminleri ve antioksidan değerleriyle hücre yapısını koruyan siyez ekmeği, bağırsak kanserine karşı da oldukça güçlü bir savaşçıdır. . Radyasyona karşı da dayanıklı olan siyez buğdayı bu sayede kanserojen bir bitki olmaktan kendini koruduğu gibi sizi de koruyacaktır.
Pandemi dolayısıyla eve kapandığımız ilk günlerden beri önce sağlık ve hijyen açısından kendi ekmeğimizi yapmaya başladık. Dünyada evde en çok ekmek yapıldığı dönem pandemi başındaki süreç olarak görülüyor. Özellikle ekşi mayalı ekmek,ekşi mayalı poğaça, ekşi mayalı sandviç,ekşi mayalı zeytinli ekmek, çavdar ekmekleri,yulaf ekmekleri, ekşi mayalı siyez unlu siyez ekmeği , karabuğday ekmeği…saymakla bitmeyecek türde bir çok sağlıklı ekmek yaptık. Dostlarımıza tarifler verdik . Adeta evimiz ekmekçilik , pastacılık kurslarına, gastronomi atölyelerine dönüştü.
Ekmek Yapım Kursu
Şimdi pandemi yavaş yavaş bitmek üzereyken o süreçte amatörce yaptığımız ekşi mayalı ekmekleri ,siyez unlu sandviç ekmeklerini profesyonelce yapmak , hâlâ evimizde ekşi mayalı ekmek fırınlarının lezzetini yakalamak için ekmek yapım kursu , pastacılık kursu , gastronomi kursu araştırıyor bin yıllık ekşi mayalı ekmeği soframıza kendi ellerimizle getiriyoruz. Ekmeğin ruhunu yakalamak , felsefesini tatmak için hatta içine insanın binbir yıllık mucizesi zeytini de katarak ekmeği zeytinle kavuşturmak için profesyonel bir ekşi mayalı ekmek ustası gibi ,bin yıllık Anadolu insanı gibi ekmek yapmak için en ideali bu işin uzmanlarından alınacak kurs.
Tam bu sebeplerle de ekşi mayalı ekmek kursu ararken , pastacılık kursu ararken,hem hobi hem lezzet belki de iş tecrübesine dönüştürürken en önemlisi iyi bir ekşi mayalı ekmek, gastronomi ve pastacılık kursunda iyi bir ekmek ustasından bir pastacılık ustasından ders almak. Bu yönden de sokağa çıkamadığımız şu zor günlerde ekşi mayalı ekmek fiyatlarını karşılaştırma ve internet üzerinden alma şansımız varsa da beklemek yerine udemy ekmek yapım kurslarını, ekşi mayalı ekmek kurslarını tercih edebilir profesyonel ustalardan ders alabilirsiniz
Comentarios